ابزار هاي برينگ
ابزارها ي جا زدن و درآوردن برينگها
شرکت رول آرت فعالیت خود را در امور واردات و توزیع انواع برینگ در سال 1354 آغاز نموده و با بیش از سی سال سابقه در این زمینه ارائه دهنده رسمی محصولات SKF , RHB , THK در ایران میباشد
برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت شرکت رول آرت وارد شوید
جا زدن و درآوردن اصولي و صحيح برينگها تاثير زيادي بر طول عمر آنها دارد. ابزارهايي كه بدينمنظور استفاده ميشوند در سه گروه : مكانيكي، هيدروليكي و گرمايي طبقهبندي ميشوند.
استفاده از روش تزريق روغن در جا زدن و درآوردن برينگهاي بزرگ با سوراخ داخلي مخروطي بسيار موثر است. اين روش شامل تزريق روغن به فواصل بين محل تماس سطوح فلزي و در نتيجه كاهش اصطكاك و نيروي لازم براي هل دادن برينگ بر روي شافت ميشود.
ابزارهاي مكانيكي در ابزار هاي برينگ
Mechanical tools
از اين نوع ابزارها براي جا زدن و درآوردن برينگهاي كوچك استفاد ميشود. عموميترين نوع اين ابزارها عبارتند از آچارگلويي خارداد Hook Spanner و آچارگلويي سنگينكار Impact Spanner است. استفاده از آنها براي بستن مهره و به جلو راندن و جا زدن برينگها بر روي شافت مخروطي يا بوش تبديلي و نيز در آوردن برينگ از روي بوش كشش متداول است.
آچار گلويي خاردار فولادي بوده و نقاط پرفشار آن ماشينكاري و سختكاري شده است. نوع سنگين كار آن از چدن گرافيت كروي بوده و وزن نسبتاً كمي دارند.
ابزارهاي هيدروليكي در ابزار هاي برينگ
Hydraulic tools
در جا زدن و درآوردن برينگهاي بزرگ از ابزارهاي هيدروليكي و سيستم تزريق روغن استفاده ميشود. ابزارهاي مختلفي در اين حالت يافت ميشوند نظير : پمپهاي هيدروليكي براي مهرههاي هيدروليكي hydraulic nuts، پمپ هيدروليكي با سيستم هواي فشرده براي مواقعي كه مقادير زياد روغن مورد نياز باشد يا جا زدن و درآوردنهاي مكرر انجام پذيرد، مايعات هيدروليك بعنوان عامل ايجاد فشار در پمپها و مهرهها و بالاخره مهرههاي هيدروليكي.
مهرههاي هيدروليكي در ابزار هاي برينگ
Hydraulic nuts
براي جا زدن و درآوردن برينگهاي بزرگ ومتوسط با سوراخ داخلي مخروطي استفاده ميشوند. مهره شامل دو قسمت اصلي ميشوند : حلقه فولادي رزوه شده از داخل با يك شيار يك طرفه و پيستون حلقوي شكل كه در داخل شيار مزبور جاسازي شده است. دو O رينگ بين حلقه و پيستون نقش كاسه نمد را دارا هستند. پمپ كردن روغن به درون محفظه فشار در پشت پيستون، آنرا به جلو رانده، نيروي لازم جهت باز و بسته كردن برينگ را فراهم ميكند.
مهرهها تماماً داراي نازل مخصوص اتصال به پمپ روغن هستند. چند سوراخ رزوه نشده نيز جهت بستن مهره با يك ميله در نظر گرفته شده است.
حلقه مهره تا شماره 58 از فولاد سختيپذير و پيستون آن از فولادكربن كرومي و از شماره 60 به بالا هر دو قسمت از فولاد ساختماني تشكيل شدهاند.
در صورت عدم استفاده از مهرههاي مزبور براي مدت زمانهاي طولاني بايد آنها را در مقابل زنگزدگي محافظت نموده، بر سوراخها درپوش گذاشت. O رينگها بعد از مدتي در اثر فشار پيستون پاره شده و بايد تعويض گردند. براي اين منظور پيستون بايد از حلقه جدا شود كه جهت سهولت كار از سه سوراخ كمكي با نازل در روي سطح حلقه استفاده ميشود.
در موقع جا زدن برينگ با سوراخ داخلي مخروطي بر روي شافت مخروطي، بوش تبديلي يا كششي، نخست مهره هيدروليكي را بر روي رزوه شافت يا بوش پيچ كرده، بطوريكه پيستون در حالت اوليه خود در تماس با حلقه داخلي برينگ قرار گيرد. سپس با تزريق روغن توسط پمپ، پيستون به جلو رانده شده به برينگ فشار ميآورد و آنرا بر روي بستر خود به جلو ميراند. بعد از تكميل عمل نصب، سوپاپ برگشت پمپ را باز نموده تا روغن از مهره خارج شود. در آوردن برينگ نيز به روش مشابه باهل دادن برينگ يا كشيدن بوش توسط مهره هيدروليكي صورت ميپذيرد.
ويسكوزيته روغن مصــــرفي در اين وسايل كه به عنوان عامل ايجاد فشار عمل ميكند بايد حدود 300 mm2/s باشد.
گرمكنها در ابزار هاي برينگ
Heaters
در صورت عدم امكان استفاده از روشهاي هيدروليكي ومكانيكي براي جا زدن و درآوردن برينگها از روش حرارتي ميتوان استفاده كرد. اين دستگاهها شامل :
صفحات داغ Hot plates براي حرارت دادن برينگهاي كوچك، گرمكنهاي القايي Induction heaters براي برينگهاي كوچك و متوسط، حمام روغن براي برينگهاي كوچك و ابزارهاي الكتريكي و گرمكنهاي مخصوص جهت جا زدن حلقه داخلي رولبرينگهاي استوانهاي ميشوند.
بعضي از گرمكنها به ترموستات مجهز هستند. عمل گرم كردن بايد با دقت انجام شده و برينگ بيشتر از Cْ125 گرم نشود. برينگهايي كه گريس و كاسه نمد دارند عموماً نبايد گرم شوند.
نمونه جدول مشخصات مهرههاي هيدروليكي
Hydraulic nuts
4 ×1.5 – Tr 300 × M 150
نمونه جدول مشخصات آچار گلويي سنگين كار در ابزار هاي برينگ
Impact spanners
d3 150-950 mm نمونه جدول مشخصات آچار گلويي
Hook spanners
d3 22-248 mm
عملكرد نادرست برينگ و بررسي علل آن در ابزار هاي برينگ
در اين مبحث عموميترين مشخصههايي كه دلالت بر عملكرد نادرست برينگ دارند مورد بررسي قرار ميگيرد. اين مشخصهها عبارتند از :
_ داغ كردن برينگ.
_ پر سرو صدا بودن برينگ.
_ تعويض مداوم برينگ.
_ وجود ارتعاش.
_ عملكرد نادرست دستگاه.
_ شل بودن برينگ بر روي شافت.
_ چرخش دشوار شافت.
كنترل چگونگي عملكرد برينگ و اجراي
اقدامات لازم جهت رفع عيب در صورت
مشاهده علائم فوقالذكر از خرابي برينگ
ممانعت خواهد نمود.
دستگاههاي تشخيص وضعيت در ابزار هاي برينگ
در هر سيستم با كنترل مشخصههايي نظير ميزان ارتعاش، دما، سرعت، صدا و نظاير آن ميتوان چگونگي عملكرد اجزائي نظير برينگ را مورد ارزيابي قرار داده و در صورت تشخيص وضعيتي غيرعادي، قبل از كار افتادن برينگ يا قطعات مشابه و نتيجتاً كل سيستم در رفع عيب و برگشت مجموعه به وضعيت عادي اقدام نمود.
در اين رابطه دستگاههاي مناسبي جهت هر چه آسانتر نمودن دستيابي به هدف فوق ساخته شده كه تعدادي از آنها در اين قسمت معرفي ميگردند.
دستگاه ارتعاش سنج در ابزار هاي برينگ Vibration Pen
وسيلهاي جهت كنترل ميزان ارتعاش موجود در سيستم.
از معايب وجود ارتعاش ميتوان به موارد زير اشاره كرد :
1_ افزايش سايش در قطعات ماشين.
2_ اعمال بار اضافي بر قطعات.
3_ شكستگي در قسمتهاي تكيهگاهي ماشين.
4_ افزايش ميزان صدا.
5_ افزايش مصرف انرژي.
نكتهاي كه بايد توجه داشت اينكه ارتعاش داراي يك جنبه مثبت نيز ميباشد. زيرا وجود ارتعاش بيان كننده اينست كه جزئي از سيستم داراي عيب است.
در زير نمونه جدول راهنماي كنترل ارتعاش و محدودههاي پيشنهادي براي آن آورده شده است.
نكته ديگر اينكه در بسياري از برنامههاي سنجش ارتعاش مقدار مطلق ارتعاش ممكن است اهميت چنداني نداشته باشد. بسياري از ماشينآلات داراي عملكرد رضايتبخشي با وجود ميزان بالاي آن هستند. بلكه تغيير و مقدار تغيير ارتعاش ممكن است مهم باشد. هرگونه تغيير در ارتعاش معرف اينست كه چيزي در ماشين عوض شده كه بايد در مورد آن تحقيق شود.
دستگاه SEE Pen در ابزار هاي برينگ
دستگاهي بر مبناي تكنولوژي، “طيف انرژي خروجي” (Spectral Emitted Energy) جهت تشخيص خرابي يا كمبود روانكار در داخل برينگ. مقادير ثبت شده بر روي اين دستگاه بيانگر بريدگي لايه رواكار و تماس فلز با فلز، منتجه از مسائلي نظير كمبود يا نامناسب بودن روانكار، آسيبديدگي يا بار ديناميكي زيادي است.
تجربه كار با اين دستگاه تاثير زيادي در استفاده مطلوب از آن دارد. مقادير راهنماي كلي زير حاصل قسمتي از اين تجربيات است.
0 تا 3 : عدم وجود مسئلهاي جدي.
4 تا 20 : مسئله روانكاري، وجود آلودگي، آسيبديدگي برينگ تحتبار سبك يا آسيبديدگي مختصر تحت بار متوسط.
21 تا 100 : آسيبديدگي جدي برينگ يا آلودگي.
100 به بالا : مشكل جدي در برينگ.
سرعت سنج در ابزار هاي برينگ
Tachometer
جهت سنجش و كنترل سرعت برينگ و قطعات مشابه.
دماسنج در ابزار هاي برينگ
Thermopen
كنترل دماي برينگ جهت گرم نشدن بيش از اندازه تعيين شده (عموماً Cْ125) تاثير قابل توجهي در طول عمر آن دارد.
صداسنج الكترونيكي در ابزار هاي برينگ
Electronic Stethoscope
از آنجائي كه هر ماشيني صدايي مختص به خود دارد هرگونه تغييري در صداي مذكور ممكن است هشداري مبني بر وجود مشكلي در ماشين باشد. تشخيص و رديابي صدا و تعيين اينكه صداي موردنظر از برينگ، چرخدنده، واتر پمپ و قطعاتي نظير آن است امكان دارد براحتي ميسر نباشد. استفاده از صداسنج الكترونيكي مسئله فوق را امكانپذير ميسازد.
آيا يك برينگ مصرف شده مجدداً قابل استفاده است ؟
هميشه يك برينگ را بعد از پياده كردن از روي دستگاه بازديد نمائيد اما قضاوت در مورد اينكه آيا برينگ موردنظر مجدداً قابل استفاده است يا خير را به بعد از تميز كردن آن موكول نماييد.
هيچگاه يك برينگ كثيف را نچرخانيد، در عوض اين عمل را در هنگام شستشو و به آرامي انجام دهيد. شستشو را با يك حلال نفتي انجام داده و با يك دستمال تميز بدون پرز يا هواي فشرده تميز و بدون رطوبت با رعايت عدم چرخش هيچيك از اجزاء آن خشك كنيد.
اگر برينگي معيوب بنظر ميرسد، قطعات آنرا جدا نموده و سعي كنيد علت خرابي آنرا مشخص كنيد.
برينگهاي بزرگ كه روانكار آنها بشدت اكسيده شده باشد را ميتوان با يك محلول قليايي قوي نظير حلالي شامل 10% سود سوزآور همراه با 1% ماده مرطوب كننده مناسب تميز نمود. بايد توجه داشت كه محلولهاي قليايي براي پوست، لباس و آلومينيوم زيانبخش بوده لذا هنگام تميزكاري بايد از عينك، دستكش و پيشبند استفاده شود.
سپس برينگ موردنظر را با دقت جهت تعيين قابل مصرف بودن آن بررسي كنيد. براي اين امر از يك آينه كوچك و ميلهاي سرگرد (همانند آنچه در داندانپزشكي بكار برده ميشود) جهت بررسي شيارها، قفسه و اجزاء غلتشي استفاده نمائيد. در مورد وجود شيار، خش، ترك، تغيير رنگ و آينهاي شدن سطوح دقت نماييد يك برينگ سالم ميتواند مجدداً نصب و استفاده گردد. در مورد برينگهايي كه در يك طرف خود كاسه نمد دارند مراحل كار به همان ترتيب فوقالذكر است. ولي برينگهايي كه در هر دو طرف كاسه نمد دارند هيچگاه نبايد شسته شوند و در صورت مظنون بودن به خرابي بايد تعويض شوند.
جهت ممانعت از خوردگي، برينگ را بلافاصله بعد از شستشو روانكاري كنيد.
علائم منتجه از چرخش و اعمال بار بر برينگ و بررسي آنها
هنگامي كه يك برينگ تحتبار ميچرخد، محل تماس اجزاء غلتشي با شيار معمولاً كمي تيره بنظر ميرسد. اين امر دليل بر وجود سايش كه در تعبير معمول، يك عيب محسوب ميشود نبوده و تاثير قابل توجهي بر طول عمر برينگ ندارد. تيرگي شيار حلقه بيروني يا داخلي در اين مبحث “نمونه اثر” ناميده ميشود.
نمونه اثر بسته به چرخش و اعمال بار متفاوت بنظر ميرسد. با بررسي نمونه اثر برينگ منفصل شده ميتوان تصور مفيدي از شرايط كاري برينگ بدست آورد. با فراگيري تفاوت بين نمونه اثر عادي و غيرعادي، قابليت تشخيص اينكه آيا شرايطكاري برينگ مناسب بوده يا خير كسب ميگردد. تصاويري كه به دنبال ميآيند نمونه اثرهاي عادي وغيرعادي تحت شرايط مختلف كاري از نظر بار و چرخش را نشان ميدهند.
بار شعاعي يك طرفه _ حلقه داخلي دوار _ حلقه بيروني ثابت
حلقه داخلي:
از آنجائي كه حلقه داخلي ميچرخد، نمونه اثر در تمام محيط شيار آن گسترش يافته و پهناي آن يكنواخت خواهد بود. در صورت وجود بار خالص شعاعي نمونه اثر در وسط شيار تشكيل ميشود.
حلقه بيروني در ابزار هاي برينگ :
از آنجائي كه بار در جهت اعمال خود سنگينتر است، نمونه اثر نيز در آن نقطه پهن ميشود. با انطباق و لقي داخلي نرمال، نمونه اثر حدوداً نصف محيط شيار را دربر ميگيرد. در صورت وجود بار خالص شعاعي، نمونه اثر در وسط شيار تشكيل ميشود.
بار شعاعي يك طرفه _ حلقه داخلي ثابت _ حلقه بيروني دوار
حلقه داخلي :
از آنجائي كه بار در جهت اعمال خود سنگينتر است، نمونه اثر در آن نقطه پهن و در دو انتها باريك ميشود. با انطباق و لقي داخلي نرمال، نمونه اثر حدوداً نصف محيط شيار را دربر ميگيرد. در صورت وجود بار خالص شعاعي، نمونه اثر در وسط شيار تشكيل ميشود.
حلقه بيروني در ابزار هاي برينگ :
از آنجائي كه حلقه بيروني ميچرخد، نمونه اثر در تمام محيط شيار آن گسترش يافته و پهناي آن يكنواخت خواهد بود. در صورت وجود بار خالص شعاعي، نمونه اثر در وسط شيار تشكيل ميشود.
بار شعاعي هم فاز با حلقه داخلي ميچرخد _ حلقه داخلي دوار _ حلقه بيروني ثابت
حلقه داخلي در ابزار هاي برينگ :
نمونه اثر در نقطه اعمال بار پهن و در دو انتها باريك ميشود. با انطباق و لقي داخلي نرمال، نمونه اثر حدوداً نصف محيط شيار را دربر ميگيرد. در صورت وجود بار خالص شعاعي، تشكيل آن در وسط شيار خواهد بود.
حلقه بيروني در ابزار هاي برينگ :
گسترش نمونه اثر در تمام محيط شيار با پهناي يكنواخت. با وجود بار خالص شعاعي، تشكيل آن در وسط شيار خواهد بود.
بار شعاعي هم فاز با حلقه بيروني ميچرخد _ حلقه داخلي ثابت_ حلقه بيروني دوار
حلقه داخلي در ابزار هاي برينگ :
گسترش نمونه اثر در تمام محيط شيار با پهناي يكنواخت. با وجود بار خالص شعاعي، تشكيل آن در وسط شيار خواهد بود.
حلقه بيروني در ابزار هاي برينگ :
نمونه اثر در نقطه اعمال بار پهن و در دو انتها باريك ميشود. با انطباق و لقي داخلي نرمال، نمونه اثر حدوداً نصف محيط شيار را در بر ميگيرد. تحت بار خالص شعاعي، تشكيل آن در وسط شيار خواهد بود.
بار محوري يك طرفه _ حلقه داخلي يا بيروني دوار
حلقه داخلي يا بيروني در ابزار هاي برينگ :
تحت بار محوري، نمونه اثر در تمام محيط شيار دو حلقه، خلاف جهت يكديگر گسترش مييابد.
بار شعاعي يك طرفه و بار محوري _ حلقه داخلي دوار _ حلقه بيروني ثابت
حلقه داخلي در ابزار هاي برينگ :
گسترش نمونه اثر در تمام محيط شيار با پهناي يكنواخت. بار محوري موجب ايجاد آن در يك سمت شيار ميشود.
حلقه بيروني در ابزار هاي برينگ :
بار محوري موجب گسترش آن در تمام محيط شيار و در يك سمت شيار ميشود. نمونه اثر در جهت اعمال بار شعاعي پهنتر است.
بار شعاعي يك طرفه _ حلقه داخلي دوار و نامتعادل _ حلقه بيروني خزنده
حلقه داخلي و بيروني در ابزار هاي برينگ :
با دوران حلقه داخلي و خزش حلقه بيروني نمونه اثر در تمام محيط شيار دو حلقه با پهناي يكنواخت گسترش مييابد. با بار خالص شعاعي تشكيل آن در وسط شيار خواهد بود.
انطباق خيلي سفت _ وجود بار اوليه _ بارشعاعي يك طرفه _ حلقه داخلي دوار _ حلقه بيروني ثابت
حلقه داخلي در ابزار هاي برينگ :
گسترش نمونه اثر در تمام محيط شيار با پهناي يكنواخت. با بار خالص شعاعي تشكيل آن در وسط شيار خواهد بود.
حلقه بيروني در ابزار هاي برينگ :
با وجود بار اوليه، تمام حلقه تحت بار قرار دارد. در نتيجه نمونه اثر در تمام محيط شيار گسترش يافته و در جهت اعمال بار شعاعي پهنتر است. تحتبار خالص شعاعي، تشكيل آن در وسط شيار خواهد بود.
فشردگي بيضوي شكل حلقه بيروني _ حلقه داخلي دوار _ حلقه بيروني ثابت
حلقه داخلي در ابزار هاي برينگ :
گسترش يكنواخت نمونه اثر در تمام محيط شيار.
حلقه بيروني :
از آنجائي كه حلقه بيروني حالت بيضوي شكل يافته، نمونه اثر در دو نقطه مقابل نسبت به قطر بر روي شيار تشكيل و در نقطه اعمال بار پهنتر است.
ناهمراستايي حلقه داخلي يا بيروني _ حلقه داخلي دوار _ حلقه بيروني ثابت
حلقه داخلي در ابزار هاي برينگ :
گسترش يكنواخت نمونه اثر در تمام محيط شيار.
حلقه بيروني :
با احتساب ناهمراستايي اثر ساچمه حالت بيضوي داشته و نمونه اثر در دو قسمت مقابل نسبت به قطر و اريب نسبت به يكديگر واضحتر بنظر ميرسند.
ناهمراهمراستايي حلقه بيروني يا داخلي _ حلقه بيروني دوار _ حلقه داخلي ثابت
حلقه داخلي در ابزار هاي برينگ :
با احتساب ناهمراستايي، اثر ساچمه حالت بيضوي داشته و نمونه اثر در دو قسمت مقابل نسبت به قطر و اريب نسبت به يكديگر واضحتر بنظر ميرسند.
حلقه بيروني در ابزار هاي برينگ :
گسترش يكنواخت نمونه اثر در تمام محيط شيار.
بار محوري يك طرفه _ واشر شافت دوار _ واشر محفظه ثابت
واشرهاي شافت و محفظه در ابزار هاي برينگ :
گسترشي يكنواخت نمونه اثر در وسط شيار.
واشر محفظه با واشر شافت غير هم مركز است _ واشر شافت دوار _ واشر محفظه ثابت
واشر شافت در ابزار هاي برينگ :
گسترش يكنواخت نمونه اثر در وسط شيار.
واشر محفظه در ابزار هاي برينگ :
نمونه اثر غير هم مركز با واشر.
ناهمراستايي واشر محفظه _ واشر شافت دوار _ واشر محفظه ثابت
واشر شافت در ابزار هاي برينگ :
گسترش نمونه اثر بطور يكنواخت در وسط شيار.
واشر محفظه در ابزار هاي برينگ :
نمونه اثر در وسط شيار اما در قسمتي از محيط خود پهنتر است.
خرابي برينگها، علت و روش پيشگيري در ابزار هاي برينگ
با توجه به نقش مهم برينگهاي غلتشي در ماشينآلات گوناگون، اهميت شناخت علل خرابي آنها و ممانعت از بروز آن واضح مينمايد. متاسفانه عدم حصول برينگ به طول عمر محاسبه شده امري غيرعادي نيست. دلايل زيادي براي اين امر ممكن است وجود داشته باشد نظير :
_ مقدار بار بيشتر از حد پيشبيني شده.
_ روانكاري ناقص يا نامناسب.
_ استعمال نادرست.
_ آببندي غيرموثر.
_ انطباق خيلي فشرده و در نتيجه لقي داخلي كمتر از حد لازم.
هر يك از عوامل فوقالذكر تاثير خاص خود را بر روي برينگ گذاشته كه در نتيجه با بررسي يك برينگ معيوب در بسياري موارد ميتوان علت خرابي آنرا شناسايي نموده و از بروز مجدد آن جلوگيري كرد.
مبحث حاضر بر اين مبنا تهيه شده است. نكتهاي كه بايد به آن اشاره شود اينست كه يافتن معاني متمايز براي واژههاي خارجي قدري مشكل است. به اين ترتيب كه در بسياري موارد حتي با مراجعه به فرهنگ لغات معتبر و گوناگون، معادل فارسي واژههاي موردنظر يكسان بنظر ميرسند. لذا جهت تمايز و تشخيص بهتر عيوب قيد شده بهتر است تعاريف، علت و تصاوير را نيز كاملاً مدنظر قرار داد.
پوسته پوسته شدن، پيدايش حفره در ابزار هاي برينگ در ابزار هاي برينگ
Flaking , Pitting
تعريف : پوسته پوسته شدن پديدهايست كه طي آن سطح شيار غلتك يا ساچمه به علت اعمال مكرر بار با مقطعي پولك مانند كنده ميشود. ظهور آن به منزله پايان عمر برينگ است.
پيدايش حفره عبارتست از ايجاد سوراخهايي به عمق 0.1 mm بر روي شيار غلتك.
علت : پوسته پوسته شدن و پيدايش حفره در مراحل اوليه كاركرد برينگ بدليل شرايط زير بروز مينمايد :
1_ كاهش لقي داخلي نسبت به مقدار معين شده در حين چرخش برينگ.
2_ اشتباه در نصب حلقه برينگ و كج شدن آن.
3_ ايجاد ترك، دندانه شدن، زنگزدگي و شكستگي بر روي شيار غلتك در حين نصب.
4_ غيردقيق بودن شكل شافت يا محفظه.
روش اصلاح در ابزار هاي برينگ :
1_ پوسته پوسته شدن :
الف : استفاده از برينگ با قدرت تحمل بار بالاتر.
ب : كنترل وجود بار غيرعادي.
ج : بهبود روش روانكاري جهت حصول اطمينان از تشكيل لايه روانكار از طريق افزايش ويسكوزيته.
2_ پيدايش حفره در ابزار هاي برينگ :
افزايش ويسكوزيته رواكار جهت حصول اطمينان از تشكيل مطلوبتر فيلم آن.
سايش ، كچلي در ابزار هاي برينگ
Wear , Fretting
تعريف : سايش عموماً در اثر لغزش بر روي يكديگر نظير سطح جانبي غلتك با لبه حلقه، سطح حفرههاي قفسه، قفسه و سطح راهنماي حلقه برينگ ايجاد ميشود. سايش حاصله از وجود مواد زائد و خوردگي نه تنها در مورد سطوح لغزنده بلكه در سطوح چرخشي نيز اتفاق ميافتد.
كچلي پديدهاي است كه علت آن لغزشهاي ملايم ولي مكرر در سطوح درگير است. بر روي سطوح منطبق، خوردگي حاصل از رفتگي بروز نموده، زنگي پودر مانند توليد مينمايد.
علت :
سايش : 1. بار مرتعش.
2. آلودگي توسط مواد زائد.
روش اصلاح :
1. سايش :
الف_ تجديدنظر و اصلاح در روانكار و روش روانكاري.
ب _ تصفيه روغن.
ج _ بهبود آببندي.
2. كچلي :
الف_ بررسي وجود ارتعاش و حذف آن.
ب _ بررسي انطباق و افزايش آن.
ج _ افزايش صلبيت شافت.
ترك، لبپريدگي در ابزار هاي برينگ
Cracks , Chips
تعريف : ترك شامل تركهاي كوچك، شكاف و شكستگي ميباشد.
لبپريدگي نوعي خرابي است كه در قسمتهاي خاصي از لبه حلقهها يا گوشه غلتكها اتفاق ميافتد.
علت :
ترك : 1. بار سنگين.
2. بار داخلي خيلي سنگين ناشي از جا زدن نادرست.
3. تداخل بيش از حد در انطباق يا عدم تقارن شكلي شافت و محفظه.
4. توليد گرماني ناگهاني در اثر لغزشي يا سطوح درگير.
5. گرماي غيرعادي حاصله از كمبود روانكار.
لب پريدگي : 1. بار محوري سنگين غيرعادي يا بار ضربهاي.
2. ضربه چكش يا ابزارهايي نظير آن در هنگام جا زدن يا درآوردن برينگ.
روش اصلاح :
1. ترك :
الف_ بررسي وجود بار بسيار سنگين.
ب _ حذف فشارهاي منتجه از حرارت.
ج _ بهبود انطباق. (كاهش آن).
2. لب پريدگي :
الف_ بهبود روشهاي جا زدن و درآوردن برينگ.
ب _ بهبود روش استفاده و جابجا نمودن برينگ.
ج _ تحقيق در مورد وجود بار خيلي سنگين.
برينل شدن، دندانه دندانه شدن در ابزار هاي برينگ
Brine ling Nicks
تعريف : برينل شدن عبارتست از ايجاد تورفتگي در قسمتي از سطح شيار غلتك كه با اجزاء غلتشي در تماس است و در اثر تغيير شكل پلاستيكي حاصل ميشود.
اين پديده ميتواند از آلودگي ناشي از مواد زائد جامد حاصل شود.
دندانه دندانه شدن عارضهايست كه در اثر اعمال ضربه مستقيم توسط چكش يا ابزاري نظير آن بر برينگ ايجاد ميشود.
علت :
برينل شدن : 1. بار بسيار سنگين. (استاتيكي، ضربهاي).
2. وجود مواد زائد خارجي در برينگ.
دندانه دندانه شدن : 1. جا زدن و درآوردن برينگ به روش نادرست.
2. استعمال نادرست برينگ.
روش اصلاح :
1. برينل شدن
الف_ بررسي وجود بار بسيار سنگين و اصلاح آن.
ب _ بهبود آببندي.
ج _ شستشوي دقيق شافت و محفظه جهت حذف مواد زائد.
د _ تصفيه روغن.
ه _ بررسي پوسته پوسته شدن برينگ موردنظر.
2. دندانه دندانه شدن.
الف_ بهبود روش جا زدن و درآوردن.
ب _ بهبود روش استفاده از برينگ.
خراش، خش در ابزار هاي برينگ
Scratches , Scuffing
تعريف : خراش شكافي است كم عمق كه از لغزش ايجاد ميشود. خش عارضهايست ناشي از فشار تماس و دماي بالا در سطوح دوار. بطور كلي خراشهاي شديدتر، سايش در نظر گرفته ميشود.
علت :
خش افتادگي سطح جانبي و لبه حلقه :
1. روانكاري نامناسب در محل تماس.
2. بار اوليه بيش از حد.
3. وجود مواد زائد.
4. بار محوري غيرعادي.
خش و خراش بر روي شيار غلتك :
1. چرخش ناقص اجزاء غلتشي.
2. روانكاري ناقص.
3. وجود مواد زائد.
روش اصلاح :
1. خش افتادگي سطح جانبي غلتك و لبه حلقه.
الف _ تجديدنظر و اصلاح روانكار و روش روانكاري.
ب _ كنترل وجود بار غيرعادي.
ج _ افزايش آببندي.
2. خراش و خش بر روي شيار غلتك :
الف_ تجديدنظر و اصلاح روانكار و روش روانكاري.
ب _ افزايش آببندي.
ج _ پاكيزه نمودن شافت و محفظه به اندازه كافي.
زنگ، خوردگي در ابزار هاي برينگ
Rust , Corrosion
تعريف : زنگزدگي عبارتست از تشكيل لايه فيلم اكسيدي، ئيدروكسيدي يا كربناته در اثر فعل و انفعالات شيميايي بر روي سطح فلزي.
علت :
زنگزدگي :
1. هنگامي كه ماشين متوقف شده و دماي آن تا نقطه شبنم افت ميكند، رطوبت داخل محفظه به قطرات آب تبديل شده، روانكار را آلوده ميكند. در نتيجه سطح برينگ زنگ ميزند.
2. در صورتي كه برينگ در محيط مرطوب براي مدت طولاني انبار شود، زنگزدگي در فواصل يكسان با فواصل اجزاء غلتشي بر روي شيار غلتك ظاهر ميشود.
خوردگي :
1. زماني اتفاق ميآفتد كه تركيبات كلرين يا سولفور موجود در مواد افزودني رواكار تحت دماي زياد تجزيه ميشود.
2. زماني كه آب به داخل برينگ نفوذ كند.
روش اصلاح :
الف_ تقويت سيستم آببندي مجموعه.
ب _ بازرسي منظم روانكار.
ج _ فراهم نمودن امكانات لازم براي جلوگيري از زنگزدگي برينگ در انبار كردن آن.
تغيير رنگ : Discoloration
تعريف : تغيير رنگ پديدهايست كه طي آن سطح برينگ بعلت زنگار يا حرارت حاصل از جرخش تغيير رنگ ميدهد.
علت : 1. افت خاصيت روانكار يا چسبندگي مواد زنگي به سطح برينگ. بعضي از اين مواد را ميتوان بوسيله يك حلال پاك كرد.
2. يك تغيير رنگ قهوهاي سطوح غلتشي يا لغزشي، از پودرهاي اسيدي حاصل از سايش در حين كار حاصل ميشود. در حالت عمومي، اين پودرها بصورت يكنواخت به سطح برينگ ميچسبند.
روش اصلاح :
تغيير رنگ ميتواند به صورتهاي : زنگزدگي، ايجاد حفره، خوردگي و تغيير رنگ حرارتي تقسيم شود. زنگار ميتواند توسط يك حلال آلي (استون) زدوده شود. با بررسي ميكروسكوپي ملاحظه ميشود كه حفرههاي الكتريكي از تخليه الكتريكي حاصل ميشود.
در صورتي كه ناهمواري سطحي يا كشيدن كاغذ سنباده پاك نشوئد به آن زنگ يا خوردگي گفته ميشود و در صورتيكه پاك شود تغيير رنگ اطلاق ميگردد.
الف_ بهبود انتقال حرارت از برينگ.
ب _ بهبود روانكار.
ج _ تجديد نظر و بهبود شرايط كاري برينگ.
لكهدار شدن در ابزار هاي برينگ Smearing
تعريف : پديدهايست كه طي آن گيرپاژهاي كوچك روي سطوح چرخشي متمركز ميگردد. طي اين پديده بخشهايي از سطح برينگ در اثر حرارت ناشي از اصطكاك ذوب شده به طوري كه بعضي سطوح به نحو قابل ملاحظهاي ناهموار ميگردند.
علت : 1. حذف فيلم روغن و توقف چرخش جزء غلتشي به علت استفاده از روانكار نامناسب و سر خوردن آن بر روي شيار غلتك.
2. در بلبرينگها، لكه از سر خوردن ساچمهها ايجاد ميشود و در رولبرينگها اين امر بيشتر در هنگام ورود و خروج غلتكها به نقطه اثر نيرو پديد ميآيد.
روش اصلاح :
1. تجديدنظر و بهبود تشكيل فيلم روغن.
2. استفاده از روانكار مخصوص فشار بالا.
3. اتخاذ روشهايي جهت ممانعت از سر خوردن. (يا كاهش لقي داخلي).
خزش در ابزار هاي برينگ : Creep
تعريف : به جابجايي يك حلقه برينگ در حين كار نسبت به شافت يا محفظه اطلاق ميشود.
علت : خزش به علت انطباق كمتر از اندازه مورد نياز نسبت به حرارت يا بار موجود ايجاد ميشود.
روش اصلاح : تجديدنظر (افزايش) در انطباق بين حلقه داخلي با شافت و حلقه خارجي با محفظه.
ايجاد حفره الكتريكي در ابزار هاي برينگ
Electric Pitting
تعريف : پديدهاي است كه طي آن سطح برينگ به طور نسبي براثر جرقههاي حاصله از ورود و خروج جريان الكتريكي از لايه بسيار نازك فيلم روغن در محل تماس جزء غلتشي با شيار ذوب ميشود.
اين اثر ميتواند بصورت حفره يا شيار باشد. نوع شديد آن ميتواند به پوسته پوسته شدن بيانجامد.
در صورت توانايي مشاهده شيار و حفره بر روي سطوح برينگ با چشم غيرمسلح، برينگ مذكور قابل استفاد نخواهد بود.
علت : سطح برينگ بطور نسبي به علت عبور جريان برق ذوب شده است.
روش اصلاح : عايقكاري برينگ يا قطعات نزديك برينگ.
گيرپاژ در ابزار هاي برينگ Seizure
تعريف : به پديدهاي اطلاق ميشود كه طي آن اجزاء برينگ به علتحرارت غيرعادي يا زبري سطوح، ذوب و به يكديگر قادر به چرخش نخواهد بود. با ظهور اين امر، استفاده از برينگ ديگر ممكن نيست. زيرا سختي كاهش يافته و چرخش آرام بر روي سطوح ناهموار ممكن نميباشد.
علت : حرارت غيرعادي بعلت روانكار نامناسب، بار اوليه زياد يا تماس نامناسب اجزاء غلتشي با شيار خود به گونهاي كه با خنككاري و يا روانكاري قابل جبران نباشد.
روش اصلاح : بسته به شرايط كاري برينگ عوامل مختلفي ممكن است سبب بروز مشكل مذكور شده كه بايد ضمن بررسي راهحل متناسب با آن انتخاب شود.
خرابي قفسه در ابزار هاي برينگ
Failure of Cage
1. ترك : برينگ داراي تركهاي شديد در صورتيكه تحت بار سنگين قرار گيرد از كار خواهد افتاد.
2. تغيير شكل : از آنجائي كه قفسهها از مواد نرم ساخته ميشوند، آسيبپذيري آنها در برابر نيروهاي خارجي با تماس با قطعات مجاور زياد است.
3. زنگ و خوردگي : اگر بر روي قفسه علائم زنگزدگي يا خوردگي مشاهده شود، ميتوان چنين فرض نمود كه حلقههاي برينگ و اجزاء غلتشي نيز دچار اين عيوب شده است.
4. سايش در ابزار هاي برينگ
همانگونه كه قبلاً توضيح داده شد، قفسه تحت شرايط زير قادر به ادامه كار نيست زيرا در حالات مذكور چرخش اجزاء غلتشي با اشكال مواجه خواهد شد : قفسهايكه حفرههاي مربوط به قرار اجزاء غلتشي آن سائيده شده باشد، قفسهايكه سطح راهنماي مربوط به حلقه آن نامتقارن يا بشدت سائيده شده باشد.
5. شل شدن چربيها : علل اين امر عبارتند از : طريقه نصب غلط، بار ممان، بار متغير، ارتعاش و نظاير آن. برينگ با اين عيب قابل استفاده مجدد نيست.
علت و راهحل در ابزار هاي برينگ
1. ترك در ابزار هاي برينگ :
الف_ كاربرد نادرست.
ب _بار غيرعادي، بار ارتعاشي.
2. تغيير شكل :
الف _ كاربرد نادرست.
3. زنگ، خوردگي :
الف _ تقويت سيستم آببندي، كنترل دورهاي روانكار.
ب_ فراهم نمودن شرايط لازم جهت ممانعت از زنگزدن برينگ در انبار كردن آن.
4. سايش :
الف_ كمبود روانكار يا نامناسب بودن آن … بررسي و بهبود روانكار و روش روانكاري.
ب _ آلودگي توسط مواد زائد … بهبود سيستم آببندي.
5. شل شدن و بريدگي پرچ :
الف_ نصب ناصحيح برينگ … اصلاح انحراف آن.
ب _ بار شديد يا ارتعاشي … مشاوره با كمپاني سازنده.