دیزل ژنراتور در تولید انرژی الکتریکی مولد به ماشینی گفته میشود که از طریق القای الکترومغناطیسی انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. تبدیل بالعکس انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی به وسیله موتور الکتریکی صورت میگیرد.
موتورها و مولدهای الکتریکی از جهات مختلفی دارای شباهتهای زیادی با یکدیگر هستند. منبع تامین کننده انرژی مکانیکی ممکن است توربین بخار، توربین آبی، توربین بادی یا یک موتور احتراق داخلی باشد.
همچنین بخوانید : طرح الکتریکی دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور ها که از ترکیب موتور دیزل، ژنراتور الکتریکی (مولد) و بخش های دیگر ساخته شده اند، ابزاری هستند برای تامین برق در شرایط مختلف.
از تامین برق اضطراری در حد چند دقیقه گرفته تا تامین برق کشتی و قطار در این بازه قرار می گیرند. کار شرکت های فعال در این زمینه، ارائه خدمات تخصصی برای تعمیر، نگهداری و کوپله دیزل ژنراتورهاست.
دیزل ژنراتور با تبدیل سوخت دیزلی به الکتریسیته، قادر است برق مورد نیاز کارخانه ها، محیط های صنعتی، پروژه های ساختمانی، جاده ها و راه آهن، نمایشگاه ها، بیمارستان ها، سازمان ها و ادارات، سینماها، مجموعه های ورزشی، پروژه های مختلف بین شهری و دور دست را فراهم کند.
کاربرد اصلی دیزل ژنراتور در مواقعی است که دسترسی به برق شهری امکان پذیر نیست و گاهی هم برای کاهش هزینه های مصرف انرژی بکار می رود.
همچنین بخوانید : کتاب راهنمای دیزل ژنراتور
طرز کار دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور دستگاهی است که سوخت دیزلی را به الکتریسیته تبدیل می کند. این دستگاه مستقل خود از دو بخش موتور دیزلی و ژنراتور تشکیل شده است.
موتور دیزلی سوخت دیزل را به منظور تولید حرکت برای ژنراتور می سوزاند و پس از آن ژنراتور حرکت را توسط نیروی الکترومغناطیس به الکتریسیته تبدیل می کند.
این دو جزء (موتور و ژنراتور الکترومغناطیس) توسط یک میل لنگ به یکدیگر وصل می شوند و به این ترتیب، حرکت تولید شده توسط موتور دیزلی به آهنربای ژنراتور منتقل می شود.
موتور دیزلی با یک احتراق درونی کوچک روشن می شود. در موتور دیزلی دریچه ای تعبیه شده که سوخت را کنترل کرده و سرعت موتور دیزلی را تحت کنترل در می آورد. که این کار موجب استاندارد شدن قدرت خروجی ژنراتور می شود.
همزمان با چرخاندن میل لنگ توسط موتور دیزلی متصل به ژنراتور، محور اصلی ژنراتور درون محفظه آلترناتور می چرخد و این حرکت با سرعت بالا، باعث چرخش آهن ربا درون سیم پیچ ژنراتور می شود.
همچنین بخوانید : راهنمای رفع عیب دیزل ژنراتور
سپس با استفاده از قانون القای الکتریکی، الکتریسیته تولید می کند. کلید هدایتگر (گاورنر) هم به موتور اجازه می دهد در صورت افزایش مصرف با بالابردن سرعت الکتریسیته مورد نیاز را تامین کند، تا در صورت افزایش یا کاهش ناگهانی در مصرف کنندگان میزان تولید برق را کنترل کند.
انواع مختلف دیزل ژنراتور از نظر مصرف سوخت:
دیزل ژنراتور گازوئیلی (دیزل ژنراتور دیزلی)
دیزل ژنراتور گازی (دیزل ژنراتور گاز سوز)
دیزل ژنراتور دوگانه سوز (دیزل ژنراتور بنزینی–گازی)
انواع دیزل ژنراتور (از نظر حالت و شکل ظاهری):
دیزل ژنراتور استاندارد (معمولی): متداول ترین نوع دیزل ژنراتور در اندازه های گوناگون
دیزل ژنراتور کانتینری (دیزل ژنراتور): کاربرد در مجموعه ها و کارخانه های بسیار بزرگ
دیزل ژنراتور پرتابل (سیار و قابل حمل): کاربرد در عملیات غیرساکن ماننده پروژه های بین شهری
ساختار دیزل ژنراتور
دیزل ها از نظر طراحی به دو دسته V شکل و I شکل تقسیم می شوند. تنظیم دیزل های نوع V یا خورجینی نیازمند دقت بالا و تعمیر و بالانس مکانیکی ویژه است.
اما در نوع I یا خطی، محور همه سیلندرها یکی است و استقبال از این نوع در ایران بیشتر است.
همچنین بخوانید : قطعات دیزل ژنراتور
از لحاظ سرعت هم می توان دیزل ها را به سه دسته پر دور، دور متوسط و کم دور تقسیم کرد.
تعداد دور در دقیقه در دیزل های پر دور، از 750 تا 1500 دور متغیر است. نسبت وزن به قدرت این دسته از بقیه انواع کمتر و سرعت بارگیری و راه اندازی آنها بیشتر است.
دیزل های با دور متوسط در هر دقیقه حدود 450 دور می زنند و تعداد دور دیزل های کم دور هم از 400 دور در دقیقه کمتر است.
در دیزل ها هرچه تعداد دور دیزل کمتر باشد، نسبت واحد وزن آن بیشتر، قیمت بالاتر، مدت زمان رسیدن به بار کامل بیشتر و قدرت افزایش می یابد.
دیزل ژنراتورهای پر دور معمولا برای تولید بار اضطراری بکار می روند و ژنراتورهای کم دورتر تامین کننده بار پایه هستند.
انتخاب دیزل ژنراتور :
هنگام انتخاب دیزل ژنراتور باید به نوع انرژی مصرفی آن دقت کرد. همچنین به ثابت یا قابل حمل بودن آنها. انواع قابل حمل نسبتا ارزان هستند.
اما طول دوره کار کوتاهی دارند و مخزن آنها باید چندین بار در روز پر شود و در صورتی که بطور متناوب استفاده شوند، ممکن است پمپ ها دجار مشکل شوند. اما برای شرایط اضطراری و فوری گزینه های بسیار مناسبی هستند.
برای تامین انرژی متوالی باید از انواع ثابت استفاده کرد. یکی از تفاوت های دیزل ثابت با متغیر در این است که انواع ثابت به یک منبع سوخت خارجی مانند خط NG متصل می شوند و نیازی به پر کردن مخزن بصورت دستی ندارند.
گاز ژنراتور :
دستگاهی است همانند دیزل ژنراتور که به منظور تولید برق در مقیاس صنعتی بکار می رود و به جای سوخت دیزل در موتور از سوخت گاز طبیعی استفاده میکند.
گاز ژنراتورها بر خلاف دیزل ژنراتورها، از راندمان بالایی برخوردارند و با توجه به آلایندگی کمتر جهت پروژه های CHP که استفاده از گرمای آب و بخار آب مد نظر می باشند، استفاده می گردند.
موارد استفاده موتور ژنراتور :
در مناطق دور افتاده که برق شهر در دسترس نیست یا استفاده از آن مقرون به صرفه نیست ، مواردی که با توجه به نیاز مصرف کننده تداوم حصول انرژی ضروری بوده و نیاز به برق اضطراری باشد
(برق پشتیبان)، نوع مصرف و گران تمام شدن برق شهر برحسب زمان و مکان ، نیاز به برق سالم و بدون نوسان و شرایطی همچون مشکلات و محدودیتهای انتقال و توزیع و غیره.
همچنین بخوانید : قطعات دیزل ژنراتور موتور
مکانهای مورد استفاده دیزل ژنراتورها:
واحدهای صنعتی ، تجاری ، اداری ، عمرانی ، کشاورزی ، بهداشتی ، درمانی و دارویی ، فناوری اطلاعات و ارتباطات، بانک ها ، نفت و گاز ، معادن ، آب و برق ، اماکن ورزشی ، وزارتخانه ها ، نشریات ، مراکز خرید و فروش و توزیع و غیره
همچنین بخوانید : ملاحظات مکانی در دیزل ژنراتور
کاربرد دیزل ژنراتور :
الف ) عدم دسترسی به مرکز برق شهری
ب ) کاهش هزینه های مصرف انرژی
ج ) عملیات و پروژهای غیر ثابت و سیار
تولید کنندگان برتر جهانی دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور دیزل ژنراتور ولوو پنتا – Volvo Penta diesel دیزل ژنراتور کامینز – Cummins Diesel Generator دیزل ژنراتور استانفورد – Stanford diesel دیزل ژنراتور کاترپیلار – Caterpillar diesel دیزل ژنراتور دوسان – Doosan Generator اطلس کوپکو – Atlas Copco |
دیزل ژنراتور از دو قسمت موتور و ژنراتور به صورت جدا از هم تشکیل شده است، که معمولا یک کارخانه موتور و کارخانه دیگر ژنراتور را تولید می کند سپس آن ها را روی شاسی قرار داده و به اصطلاح آن را کوپله می کنند.
بعضی از کوپله های موجود در بازار :
کوپله استانفوردپاور – Stamfordpower : ژنراتور استانفورد موتور کامینز کوپله چین
کوپله کامینز پاور – Cuuminspower : ژنراتور: استانفورد انگلیس کوپله فابریک
اجزای اصلی یک ژنراتور
موتور الکتریکی :
در دنیای برق موتور وسیلهای است که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی دورانی تبدیل میکند. با توجه به نوع انرژی الکتریکی مورد استفاده در موتور، موتورها به دستههای:
1- موتورهای AC یا جریان متناوب
2- موتورهای DC یا جریان مستقیم
تقسیم بندی میشوند که البته هر کدام از این دو نوع، خود به دستههای جزیی تری تقسیم بندی میشوند. تمام موتورهای الکتریکی از ۲ قسمت کلی استاتور و روتور تشکیل شدهاند.
موتور منبع انرژی مکانیکی ورودی به ژنراتور است . اندازه موتور بطور مستقیم متناسب با حداکثر انرژی خروجی دارد که ژنراتور می تواند تامین کند. چندین عامل وجود دارد که لازم است تا در ذهن داشته باشید تا موتور ژنراتور را ارزیابی کنید. تولید کننده موتور باید برای به دست آوردن کامل خصوصیات کارکرد موتور و برنامه های نگهداری مشاوره بدهد.
الف) نوع سوخت مصرفی- موتورهای ژنراتور با انواع مختلفی سوخت مانند دیزل، گازوییل، پروپان (در فرم گازی یا مایع)، یا گاز طبیعی موجود هستند. موتورهای کوچکتر معمولا با گازوییل کار می کنند در حالی که موتورهای بزرگتر با دیزل، پروپان مایع، پروپان گازی یا گاز طبیعی کار می کنند. بعضی موتورها می توانند همچنین هم با سوخت گازی هم با گازوییل کار کنند و در حالت کارکرد دوگانه سوز باشند.
(ب) موتورهایی با دریچه های سقفی (OHV) در برابر موتورهایی بدون OHV- موتورهای OHV از موتورهای دیگر در دریچه های ورودی و خروجی موتور متفاوت اند که در بالای سیلندر موتور قرار گرفته اند. موتورهای OHV چندین مزیت نسبت به موتورهای دیگر دارند:
طراحی جمع و جور فشرده
مکانیسم ساده تر عملکرد
دوام
راحتی کار با آن برای کاربر
سر و صدای کم در طی کار
میزان تولید کمتر دود
البته موتورهای OHV نسبت به موتورهای دیگر گران تر هم هستند.
(ج) قالب آهنی (CIS) در سیلندر موتور- CIS لنتی در سیلندر موتور است. همین امر ساییدگی و پارگی را کاهش می دهد و دوام موتور را تضمین می کند. اکثر موتورهای OHV با CIS تجهیز شده اند اما ضروری است تا این ویژگی را در موتور ژنراتور بررسی کنید. CIS ویژگی گرانی نیست اما اگر نیاز است تا از ژنراتور برای دوره های طولانی استفاده کنید بطور ویژه ای نقش مهمی در دوام موتور بازی می کند.
پرسش و پاسخ هایی متداول راجع به دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور چگونه کار می کند؟
دیزل ژنراتور وسیله ای است که به لحاظ کارکردی سوخت دیزلی را به الکتریسیته تبدیل می کند. در اصل، دو وسیله جداگانه برای تولید انرژی باهم کار می کنند که حرکت را به انرژی الکتریکی با استفاده از الکترومگنت ها تبدیل می کنند.
کاربردهای دیزل ژنراتور چیست؟
در کارخانه ها، کارگاه ها، محیط های صنعتی، مکان های ساختمانی، جاده ها و راه آهن، نمایشگاه ها و … به منظور به کار گیری در حالت های عدم وجود برق شهری و یا به منظور کاهش هزینه های مصرف انرژی کاربرد دارند.
نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور چگونه است؟
متناسب با اندازه و نوع آن توسط مصرف کننده و یا فروشنده امکان پذیر می باشد.
ابعاد دیزل ژنراتور چقدر است؟
ابعاد دیزل ژنراتورهای نیز متناسب با توان ها متفاوت می باشد و می تواند به اندازه دو متر مربع باشد تا حتی به اندازه ی یک کانتینر ۲۰ فوت و بیشتر
آیا برای صدای دیزل ژنراتور نیاز به اتاقک ضد صدا است؟ بستگی به موقعیت استفاده دارد. اگر در مکان هایی که نمی خواهیم آلودگی صوتی داشته باشیم حتما نیاز به استفاده از اطاقک ضد صدا است. زیرا دیزل ژنراتور در هنگام کار، صدای زیادی تولید می کند.
آیا دیزل ژنراتور مورد نیاز، دایم کار است یا اضطراری؟ متناسب با کاربری های مختلف می توان از آن به طور اتوماتیک در حین قطع جریان برق و یا به صورت دائمی استفاده کرد.
تابلوی تمام اتوماتیک چیست و آیا برای استفاده از دیزل ژنراتور نیاز است یا خیر؟
بستگی به نوع نیاز مشتری دارد. مزیت تابلو این است که زمانی که برق برود انرژی الکتریکی بلافاصله به شبکه بر می گردد و از کار افتادن دستگاهها جلوگیری می کند.
پیشنهاد: چنانچه قصد خرید دیزل ژنراتور دارید با انتخاب اطلس کاسپین، میتوانید بهترین و باکیفیتترین دیزل ژنراتور های اطلس کوپکو و … را تهیه فرمایید. ، فروشگاه اینترنتی ما به آدرس : compressoryar.ir آماده خدمت رسانی به شما عزیزان است.
همچنین اگر در هر یک از مراحل خرید، با مشکل مواجه شدید، میتوانید با شماره های :
33357480 028
09122000264
09122000359
تماس بگیرید تا کارشناسان و متخصصان ما، به تمامی ابهامات و سوالات شما پاسخ دهند.