خصوصيات پمپ های سانتريفيوژی (Important features of centrifugal pumps)
خصوصيات پمپ های سانتريفيوژی
1- جريان تخليه مايع در آنها آرام و يکنواخت است
2 – متنوع بودن اين پمپ ها با خصوصيات فراوان و گوناگون
3 – رضايت بخش بودن راندمان
4 – مناسب برای کارکردن با موتورهای الکتریکی و موتورهای احتراقی
5 – پايين بودن هزينه نگهداری
6 – دامنه کاربرد آنها در پروژه های کشاورزی، صنعتی و آبرسانی فوق العاده بالاست زيرا از نظر دبی و ارتفاع توليدی وسعت زيادی را پوشش می دهند .
شکل 17-3 طرح کلی یک پمپ regenerative |
پمپ های ريژنریتیو (regenerative) توربین یا پمپ های جانبی نیز نامیده می شوند. در این پمپ ها پروانه، پره هایی در هر دو سوی لبه هایش دارد که به صورت حلقوی در درون محفظه ی پمپ می چرخد. در این پمپ ها سیال آزادانه از نوک پروانه تخلیه نمی شود بلکه دوباره به چرخه و جریان می افتد؛ این چرخه ی دوباره یا زایش مجدد سیال باعث افزایش هد می شود.
3-4 مقایسه میان پمپ های جنبشی و جابجایی (comparison between displacement kinetic pumps)
پمپ های جنبشی (دینامیکی) و جابجایی را از جهات گوناگون می توان با هم مقايسه کرد:
1- حداکثر انرﮊی (فشار) ايجاد شده توسط پمپ های ديناميک (سانتريفیوﮊ) محدود بوده و به هد معروف است که با بستن شير خروجی به طور کامل (شدت جريان صفر) به وجود می آيد در حالي که حداکثر فشار پمپ های جابجايی با توجه به فشار سيستم تعيين می شود. يعنی پمپ تا جايی که مورد نياز سيستم باشد فشار خود را به آن حد می رساند.
2- در پمپ های ديناميک انرژيِ افزوده شده ابتدا به سرعت تبديل شده و سپس در حلزون و سر انجام در ديفيوزر به فشار تبديل می شود در حالی که در پمپ های جابجايی انرژي مورد نظر مستقيما به فشار تبديل می شود.
3-در پمپ های ديناميک انرژي بطور پيوسته و بدون انقطاع به مايع افزوده می شود در صورتی که در پمپ های جابجايی انرژي در پريودهای معينی به مايع تزريق می شود.
4- اصولا پمپ های جابجايی برای مقادير اندک جريان در فشارهای بالا و مايعات لزج به کار می رود و پمپ های ديناميک برای فشارهای متوسط و مقادیر زياد جريان سیال، مورد استفاده قرار می گیرد.
پمپ های الکترومغناطیسی (Electromagnetic pumps) در خصوصيات پمپ های سانتريفيوژی
شکل 18-3،طرح کلی یک پمپ الکترومغناطیسی |
این پمپ ها فقط قادرند سیالاتی را که رسانه های الکتریکی مناسبی هستند پمپ کنند. در این پمپ ها لولهای که سیال را حمل میکند در میدان مغناطیسی واقع شده است ویک جریان الکتریکی در جهتی که سیال جریان دارد به داخل سیال وارد می شود و از آن عبور می کند. جریان و میدان مغناطیسی این قبیل پمپ ها ممکن است به شیوه های دیگری نیز ایجاد شوند اما به هرحال مکانیزمی که در طراحی آنها استفاده می شود بسیار شبیه به موتورهای الکتریکی است. پمپ های الکترو مغناطیسی برای پمپ کردن فلزات مایع- که در خنک کردن راکتورهای هسته ای کاربرد دارند استفاده می شوند.
شکل 19-3:طرح کلی یک مکنده گاز و هوا |
انواع دیگر پمپ ها (Other types of pumps)
مکنده های گاز (Gas lift) برای بالا کشیدن مایعات از ته چاه مورد استفاده قرار می گیرند (در واقع گازهای فشرده ای که در نزدیکی ته چاه به مایع تبدیل شده اند). نتیجه ی ترکیب گاز و مایع سبک تر شدن و شناوری بیشتر سیال است؛ به همین دلیل سیال به راحتی بالا می آید و تخلیه می شود.
مکنده های گازی هیچ بخش متحرکی ندارند و می توانند برای پمپ کردن مایعاتی که حاوی ذرات جامدند استفاده شوند. هر چند مکنده های هوا و گاز در حال حاضر کمتر استفاده می شوند اما در گذشته استفاده از آنها برای پمپ کردن آب، شورابه و نفت بسیار رایج بود.
برخی پمپ های کاربردی:
3-6-2 پمپ هاي ناقل خمير مواد معدني (Mineral Pulp carrier pumps)
بيشتر اين پمپ ها از نوع تناوبي بوده و در كارخانه هاي قندسازي بكار مي روند. اين پمپ ها فاقد سوپاپ هاي ورودي بوده و سيال مورد نظر در اثر سنگيني خود به داخل پمپ كشيده مي شود (عمق منفي).
3-6-3 پمپ هاي آبكشي (Rinse pumps) در خصوصيات پمپ های سانتريفيوژی
برای تخلیه آب چاهک از این پمپ ها استفاده می شود. چاهك را نبايد با چاه فاضلاب اشتباه كرد. غلظت سيالاتي كه در داخل چاهك قرار دارند به اندازه چاه فاضلاب نبوده وضمنا فاقد مواد مزاحم اضافي مي باشند. در حقيقت چاهك را بايد آب انباري دانست كه در پايين ترين نقطه ساختمان حفر شده و آبريزي هاي كليه دستشويي ها و غيره به آن سرازير مي شوند. هر چند وقت يك بار، پمپ مخصوصي كه در چاهك نصب شده به صورت خودكار روشن شده و آب موجود در آن را تا سطح معيني كاهش مي دهد.
در ساختمان هايي كه پايه آنها به طور كامل عايق بندي نشده، در فصل بارندگي براي تخليه آبي كه در زير ساختمان جمع شده نيز از اين پمپ ها بهره مي گيرند. عملكرد اين پمپ ها معمولا خودكار بوده و چون در آب غوطه ور هستند به هواگيري و راه اندازي اوليه نيازي ندارند. از قسمتي از بدنه این پمپ ها شناوري آويزان است كه به مجرد بالا آمدن سطح آب باعث روشن شدن خودكار موتور ميشود و به تدريج كه سطح آب پايين مي رود و در ارتفاع معيني كه تقريبا آب چاهك خالي شده باشد، مجددا باعث خاموش شدن موتور مي شود.
3-6-4 پمپ هاي آبياري (Irrigation pumps) در خصوصيات پمپهای سانتريفيوژی
پمپ هايي كه به اين منظور به كار مي روند براي ارتفاع كم و ظرفيت هاي بالا طراحي مي شوند. از اين پمپ ها براي زهكشي، كنترل سيلاب ها و همچنين مقابله با بارندگي هاي ناگهاني نيز استفاده مي كنند. از آنجايي كه پروانه اين پمپ ها شبيه پروانه زير دريايي ها می باشد به آنها پروانه ملخي هم گفته ميشود. احتياجات عمومي به اين گونه پمپ ها باعث شده كه آنها را به صورت يك پارچه و قابل حمل و نقل طوري بسازند كه به سادگي در بالاي جرياني از آب معلق شده و يا از اسكلتي كه در بالاي جريان آب تعبيه شده آويزان گردند.
3-6-5 پمپ کارواش (Carwash pump) در خصوصيات پمپ های سانتريفيوژی
يکی ديگر از انواع پمپ ها به عنوان پمپ کارواش (شستشوی اتومبيل) شناخته می شود. اين پمپ پيستونی، بادوام و دارای قيمت مناسب بوده و برای شستشوی اتومبيل مورد استفاده قرار می گيرد. اين پمپ ها کارآمد و جمع و جور به نظر میرسند زيرا می توانند انرژی را ذخيره نمايند اين پمپ ها به دليل بکارگيری فنآوری مدرن مخصوص ساخت پمپ های فشاری واشر، نتايج قابلپ توجهی ارائه داده اند.
شکل 20-3،یک پمپ کارواش |